perjantai 3. helmikuuta 2012

Tieteellisestä kirjoittamisesta


Tieteellisen julkaisemisen perusta on tieteellisessä kirjoittamisessa. Tieteellinen kirjoittaminen puolestaan näyttäytyy toisaalta elintärkeänä osana tutkimusprosessia; toisaalta se on viestinnän väline, eräänlainen akateeminen työkalu, jonka hallinta voi harjaantua vain sen aktiivisen harjoittamisen kautta. Kuten sanottu, lukemaan oppii lukemalla ja kirjoittamaan kirjoittamalla. Kuitenkin tieteelliseen kirjoittamiseen on mahdollista saada vinkkejä ja opastusta, jotka voivat kenties hieman siloitella karkeimpia rosoja hyväksi kirjoittajaksi kehittymisen tiellä. Tällaisia vinkkejä oli mahdollista saada myös Keskustakampuksen jatko-opinto-iltapäivässä 2.2., jossa Kielikeskuksen opettaja, kielentarkastajanakin toimiva Stephen Stalter piti kolmetuntisen infotilaisuuden aiheestaWhat is good academic writing?”

Infotilaisuuden tärkeintä antia oli oikeastaan nähdä Stalterin maanläheinen asenne kirjoittamiseen. Stalterin mukaan tieteellinen kirjoittaminen nojaa kolmen C:n periaatteeseen – clarity, conciseness and cohesion. Lisää voimaa ja vivahteikkuutta teksti saa aktiivisesta kirjoittajan äänestä ja sidosteisesta tekstirakenteesta; välimerkkien käyttäminen monipuolisesti (ja oikein) lisää tekstin luettavuutta ja vähentää välitettävän viestin väärinymmärtämisen mahdollisuuksia. Lisäksi Stalter painotti erityisesti artikkelien kirjoittamisen rakenteen merkitystä tekstin ymmärtämisen edistämisessä: tieteellinen teksti kirjoitetaan tietylle kohderyhmälle, jolla on tietyt, usein syvälle uurtuneet lukemisen tavat. Tämän vuoksi perinteisen IMRAD-rakenteen (Introduction, Methods, Research, Analysis and Discussion) on toivottavaa, tai ainakin suotavaa. Kirjoittajan tulee myös kirjoittaa selkokieltä, ei ”sanakirjaa”:

 “Readers of scientific papers do not read them to assess them, they read
them to learn from them - - What is needed is more simplicity, not more sophistication!”

Frances Luttikhuizen, EASE Bulletin European Science Editing (1998).

Apua ja vinkkejä tieteelliseen kirjoittamiseen, niin oikeinkirjoittamiseen kuin tekstirakenteisiinkin on saatavilla tällaisten kurssien ohella myös netistä, josta löytyy useita akateemisen kirjoittamisen oppaita, videoita ja muuta materiaalia. Check this out!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti