tiistai 22. lokakuuta 2013

Nuoret ja luonto tiedekahvilan teemana 17.10.2013

Tutkijatohtori, FT Riikka Puhakka tiedekahvilassa 17.10.2013Tutkijatohtori, FT Riikka Puhakka esitteli tiedekahvilassa tutkimustaan nuorten luonnossa virkistäytymisestä, luonnolle antamista merkityksistä ja suhteesta luontoon. Viime aikoina Suomessakin on noussut huoli lasten ja nuorten luonnosta vieraantumisesta. Ovatko tämän päivän kaupunkilaisnuoret luonnosta vieraantuneita diginatiiveja vai metsästä hyvinvointia ammentavia luontoilijoita?

Lahden seudulla keväällä 2013 toteutetun tutkimuksen perusteella luonto on 15–21-vuotiaille nuorille ennen kaikkia elämysten ja virkistyksen lähde. Temaattisen kirjoitusaineiston perusteella luonto on tärkeä osa elämää suurelle osalle nuoria, erityisesti naisille. Luonto lisää nuorten hyvinvointia ja monen lempipaikka sijaitsee luonnonympäristössä, esimerkiksi mökillä. Toisaalta reilu kymmenesosa tutkituista nuorista ei ole kiinnostunut luonnosta tai vietä aikaansa luonnonympäristössä.

Veteen perustuvat harrastukset (esim. auringonotto tai muu oleskelu rannalla/luonnossa, uinti luonnonvesissä) ovat tärkeitä luontoaktiviteetteja Lahden seudulla asuville nuorille. Vaikka nuoret eivät käyttäisi luonnonympäristöä erityisiin harrastuksiin, luonto voi olla hyvin merkityksellinen heille. Aiemmilla sukupolvilla on tärkeä merkitys luontosuhteen siirtämisessä. Suurin osa niistä tutkituista nuorista, joille luonto on tärkeä, on oppinut luontoa koskevia tietoja ja taitoja vanhemmilta ja isovanhemmilta. Todennäköisesti osa nuorista lisää luonnossa virkistäytymistä myöhemmässä elämänvaiheessa: heillä on kiinnostusta luontoa kohtaan ja luonnossa liikkumisen taitoja, mutta tällä hetkellä muut tekijät (esim. ystävät, koulu ja muut harrastukset) ovat tärkeämpiä heidän elämässään.

Lasten ja nuorten luontosuhde herätti tiedekahvilassa vilkasta keskustelua. Kahvilassa kerrottiin myös, millaisin toimin Lahden päiväkodeissa on alettu tutustuttaa lapsia luontoon. Vapaaehtoiset ympäristömummot ja -vaarit kertovat lapsille luonnosta ja vievät heitä luontoon, vaikkapa pilkille järven jäälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti