maanantai 30. tammikuuta 2012

Praktikum-terveisiä Kaliforniasta!


Kalifornian auringon, mutta myös talvisen sateen alla pidetty, järjestyksessään kuudes Design Principles and Practices -konferenssi kokosi yhteen designalan tutkijoita, suunnittelijoita ja opettajia kymmenistä maista ympäri maailmaa. Myös minulla oli tutkijapraktikumin myötä mahdollisuus osallistua tähän kansainväliseen konferenssiin, joka järjestettiin Kalifornian suurimman state university:n, UCLA:n kampusalueella Los Angelesin sydämessä. Esitelmäni aiheesta "Perspectives on Craft:Products and Processes as Crafticultural Artefacts" herätti kiinnostusta kuulijakunnassa ja veti väkeä salin täydeltä - it was a roaring trade from me!

Yhdeksi konferenssia kokoavaksi pääteemaksi nousi design thinking: holistinen designmaailmankatsomus, joka suunnittelijan tietotaitona ja osaamisena piirtyy myös osaksi hänen suunnittelemiaan tuotoksia. Designalan tulevaisuutta ajatellen tärkeää on juuri se, että suunnitteluprosessin lopputuloksen ei enää välttämättä tarvitse olla konkreettinen tuote, designobjekti, vaan design voi myös pyrkiä tuottamaan emootioita, palveluita tai ratkaisuja esimerkiksi logistisiin tai mediateknisiin ratkaisuihin. Design on siis hiipimässä tietoistuvassa yhteiskunnassamme syvälle ytimeen saakka. Taiteistumisen ohella voidaan ehkä kohta puhua myös designistumisesta.

Toinen paljon keskustelua herättänyt teema liittyi juuri tähän designin luonteen monialaisuuteen sekä sen tunkeutumiseen elämän eri osa-alueille – designin diversiteettiin, kuten tätä periaatetta työpajamuotoisissa keskusteluissa konferenssissa usein kutsuttiin. Designin diversiteetin luonteeseen kuuluu toisaalta jo mainittu monimuotoisuus ja arkipäiväistyminen, toisaalta helppo saatavuus ja eksperttiyden hajaantuminen erilaisen internetin sovellusten avulla kaikille verkkoyhteyden omaavien ulottuville. Keskustelut designalan tulevaisuudesta näyttivät jättävän jälkeensä huolen siitä, syökö tällainen designin arkipäiväistyminen pohjaa kestävältä suunnittelulta ja kehityssuunnalta, mutta myös siitä, mikä on design-taidon opettamisen ja oppimisen rooli tulevien sukupolvien kohdalla.

Omalta kohdaltani on todettava ainakin se, että konferenssi herätti paljon ajatuksia myös käsityön tilasta ja tulevaisuudesta. Erittäin hedemällistä oli myös päästä jakamaan näitä tuntoja ja tunnelmia tällaisen akateemisen designtutkimuksen elävän yhteisön kanssa. Keskustelu jatkunee aktiivisesti niin konferenssin julkaisussa kuin verkossakin – seuraavan kerran keskustelua voi jatkaa fyysisesti vuoden kuluttua Tokiossa, jossa designkonferenssi järjestetään vuonna 2013.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
I participated into a international design conference called Design Principles and Practices which was held in UCLA Los Angeles. I had a short presentation about my ongoing Ph.D. study, titled as "Perspectives on Craft:Products and Processes as Crafticultural Artefacts". The conference keynotes mainly concentrated in characterizing and specifying the concept of design thinking, but also the issues relating to commonplace design practices and design learning processes were broadly discussed. For me, the conference brought out into the open many themes according to my research and design but it also posed a range of questions on such matters. Future research is certainly on its way!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti